Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Lees onze disclaimer voor mee informatie. Ik ga akkoord

Wat is het verschil tussen een energieaudit en een verwarmingsaudit?

Tags: , , .

Wat is het verschil tussen een energieaudit en een verwarmingsaudit?

Wat is een energieaudit precies? Wat heb je eraan? Is het wettelijk verplicht? En wat is het verschil met een verwarmingsaudit? Samen met KLIMA+ beantwoordt Dirk De Rouck deze vragen. Dirk De Rouck voert voor KLIMA+ energie- en verwarmingsaudits uit voor private personen.

Wat is een energieaudit?

De energieaudit is een grondige analyse van de energetische prestaties van je woning. Tijdens een energieaudit verzamelt de energiedeskundige gegevens verzamelen over twee elementen:

 • Het rendement van de installaties die energie produceren. Dat zijn installaties zoals verwarmingsketels, zonnepanelen warmtepompen … die warmte en elektriciteit produceren.
 • De energieverliezen in de woning: de elektriciteit en warmte die verloren gaan via het dak, de muren, de vloer, de ramen en de deuren.

Hoe verloopt een energieaudit in de praktijk?

Een energieaudit gebeurt in twee fasen.

In een eerste fase gaat de energiedeskundige de energieproductie en -verbruik in kaart brengen. Dat doet hij aan de hand van plannen en facturen. Daarnaast stelt de energiedeskundige ook enkele vragen aan de bewoners, bijvoorbeeld over:

 • de gezinssamenstelling (aantal verbruikers van sanitair warm water),
 • de aanwezige thermostatische bronnen,
 • de productie van sanitair warm water (onafhankelijk of niet).

In een tweede fase gaat de energiedeskundige de verzamelde gegevens analyseren met behulp van software. Op basis van de oppervlakte van de potentiële verliezen (muren, isolatie, ramen, enz.) en het (isolatie)materiaal genereert de software een U-waarde. Dat is de hoeveelheid warmte (per seconde, per m², per graad temperatuurverschil) die tussen de ene en de ander kant van een muur wordt doorgelaten.

Het doel is om een antwoord te vinden op de volgende vragen:

 • Op welke punten/locaties in de woning kan je nog meer energie besparen?
 • Op welke manier kan je energie besparen (aanpassingen aan de installaties, isolatie, verbruiksgedrag, enz.)?
 • Hoeveel energie kan je besparen?
 • Na hoeveel tijd verdien je de investeringen terug?

De energiedeskundige giet de conclusies in een rapport en overhandigt dat aan de bewoner.

Wat is een verwarmingsaudit?

Een verwarmingsaudit is een analyse van het rendement van de verwarmingsketel. Een verwarmingsaudit kan deel uitmaken van een energieaudit, maar dat hoeft niet.

In de praktijk maken energiedeskundigen een onderscheid tussen de volgende twee soorten verwarmingsaudits:

 • audits van installaties tussen 20 en 100 kW,
 • audits van installaties boven 100 kW (vooral industriële context).

Er bestaan ook installaties onder 20 kW maar die komen in de praktijk weinig voor.

Hoe verloopt een verwarmingsaudit in de praktijk?

Bij een verwarmingsaudit gaat de verwarmingsspecialist eerst een rookgasanalyse uitvoeren. Hij meet de hoeveelheid stikstof en CO² in de ketel. Daarnaast analyseert hij het rendement van de verwarmingsketel ten opzichte van de verwarmingsbehoefte van het gebouw of de woning.

Zijn belangrijkste werkinstrument hierbij is een rekenblad, een gehomologeerd document van het Vlaams Energieagentschap (VEA). Welke gegevens voert de verwarmingsspecialist in?

 • aantal wooneenheden aangesloten op de combilus (verwarming en sanitair warm water),
 • gegevens over de warmteopwekkers of koudeleveranciers,
 • gegevens over de bruto- of netto-energiebehoefte,
 • gegevens over het systeemrendement,
 • gegevens over het opwekkingsrendement,
 • gegevens over het eindenergieverbruik.

Op basis van het Excel-bestand genereert de verwarmingsspecialist een rapport dat eventuele verbeterpunten blootlegt of een vervanging van de verwarmingsinstallatie adviseert.

Meer informatie over het rekenblad voor verwarmingssystemen vind je op de website van het VEA. Naast het rekenblad biedt het VEA ondertussen ook de EPB-software 3G waarin dezelfde berekeningen plaatsvinden.

Is een verwarmingsaudit / energieaudit wettelijk verplicht?

Een energieaudit is niet verplicht maar is bijzonder nuttig als je gaat renoveren. Een energieaudit geeft je immers advies over energiebesparingsmaatregelen op maat van je woning en woonsituatie.

Een verwarmingsaudit is wel verplicht voor centrale verwarmingsinstallaties vanaf 20 kW. Verwarmingsketels moeten een audit ondergaan wanneer de installatie vijf jaar oud is en vervolgens om de vijf jaar. Bij installaties van boven 100 kW is een verwarmingsaudit verplicht om de twee jaar (stookolie) of om de vier jaar (aardgas, propaan en butaan).

Ook een energieaudit nodig? Of een verwarmingsaudit?

Contacteer KLIMA+ voor een afspraak

Een koppel uit Dikkelvenne (Gavere, Oost-Vlaanderen) gaf alvast het goede voorbeeld. Ontdek hier hoe de energieaudit van hun woning verliep:

Meer weten over eenenergieaudit

Meer weten over een verwarmingsaudit

 

Naar het overzicht van alle tips.