Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Lees onze disclaimer voor mee informatie. Ik ga akkoord

Verwarmingsketel op aardgas of verwarmingsketel op mazout: wat is vandaag de beste keuze?

Tags: , , , , , .

Verwarmingsketel op aardgas of verwarmingsketel op mazout: wat is vandaag de beste keuze?

Vroeger was de keuze eenvoudiger. Als je mazoutketel aan vervanging toe was, schakelde je over op aardgas. Want aardgas was goedkoper en bovendien beter voor het milieu, zo zei men toch. Maar met de lage stookolieprijzen vandaag, is dat nog steeds het geval? Schakel je best over op een verwarmingsketel op aardgas, als je vandaag een oude mazoutketel hebt staan? Of blijf je beter bij mazout en instaleer je een nieuwe condenserende verwarmingsketel op mazout.

Vlaming verkiest vandaag verwarmingsketel op aardgas

De Vlaming verwarmt vandaag vooral met aardgas. 68% van de Vlaamse gezinnen heeft een verwarmingsketel op aardgas staan, 18% een verwarmingsketel op mazout en 10% verwarmt met elektriciteit als hoofdverwarming. Nu is de vraag: volg je de meerderheid (verwarmingsketel op aardgas), of sluit je je aan bij een minderheid (verwarmingsketel op mazout)?

Verwarmingsketels enquête: Hoe verwarmt de Vlaming?

Simulatie verwarmingsketels

De krant De Tijd heeft zich over de vraag gebogen en via een simulatie de proef op de som genomen. Daarbij vertrokken ze van een verwarmingsketel op stookolie van 25 jaar oud die jaarlijks 3.000 liter stookolie verbruikt. Kostprijs van het energieverbruik: 1.516 euro.

Wat nu als je die oude verwarmingsketel op mazout vervangt door een moderne condenserende verwarmingsketel op aardgas? Volgens aardgas.be zou de nieuwe verwarmingsketel op aardgas 21.170 kWh verbruiken. Kostprijs vandaag: 1.251 euro, ofwel een besparing van 265 euro per jaar.

En wat als je de oude verwarmingsketel op mazout vervangt door een nieuwe condenserende mazoutketel? De simulatie van informazout.be rekent uit dat je verbruik per jaar dan daalt van 3.000 naar 2.118 liter per jaar. Kostprijs aan de huidige tarieven: 1070 euro of een besparing van 491 euro per jaar.

Veranderende stookolie- en aardgasprijzen

Als je enkel naar de energiekost kijkt en naar de tarieven van vandaag, dan lijkt de installatie van een moderne condenserende verwarmingsketel op mazout financieel gezien de beste keuze.

De realiteit is echter complexer dan dat. De stookolieprijzen staan nu heel erg laag, maar niemand weet of die zo laag zullen blijven staan. Dat geldt trouwens ook voor de prijzen van aardgas, ook die zijn aan schommelingen onderhevig. Bovendien is het niet zo dat de energieprijzen van aardgas en stookolie elkaar volgen. Zo is het goed mogelijk dat de prijs van aardgas laag blijft terwijl die van stookolie, om welke reden dan ook, in de komende jaren gaat stijgen.

Verschil in investeringskost tussen beide soorten verwarmingsketels

Daarenboven moet je ook kijken naar de investeringskost van je nieuwe verwarmingsketel. Dan blijkt dat de aanschaf en plaatsing van een nieuwe verwarmingsketel op mazout duurder uitkomt dan een verwarmingsketel op aardgas. De Tijd vergeleek volgende drie verwarmingsketels:

  • Staande condenserende verwarmingsketel op mazout van 24 kW met een boiler van 100 liter, aangepaste rookgasafvoer en afregeling: ruim 7400 euro, exclusief btw en werkuren.
  • Staande condenserende verwarmingsketel op aardgas van 25 kW met een boiler van 100 liter, aangepaste rookgasafvoer en afregeling: ruim 4100 euro, exclusief btw en werkuren.
  • Wandtoestel op gas die werkt volgens het doorstroomprincipe om het sanitair water te verwarmen: 2900 euro, exclusief btw en werkuren.

Investering en onderhoud verwarmingsketel op mazout duurder dan aardgas

Conclusie: een verwarmingsketel op mazout is duurder dan een verwarmingsketel op aardgas. Bovendien moet je een verwarmingsketel op mazout jaarlijks onderhouden, terwijl je een verwarmingsketel op aardgas maar om de twee jaar dient te onderhouden.

Een onderhoud voor een mazoutketel is trouwens ook iets duurder dan voor een verwarmingsketel op aardgas. De totaalkost voor onderhoud van een mazoutketel ligt per jaar dus een pak hoger dan voor een gasketel.

Extra kosten overschakelen op verwarmingsketel op aardgas

Anderzijds, wie van een verwarmingsketel op mazout overschakelt op een verwarmingsketel op aardgas, moet wel rekening houden met extra kosten:

  • Aansluiting op het aardgasnet: 250 euro
  • Gasinstallatie in de woning: 550 euro.
  • Reiniging, verwijdering of opvulling van oude mazouttank: 600 à 700 euro.

Het totaal van die extra investeringskosten bij het omschakelen naar een verwarmingsketel op aardgas? Ongeveer 1500 euro.

Welke verwarmingsketel is het milieuvriendelijkst?

En hoe zit het met de belasting op het milieu? Volgens de Bond Beter Leefmilieu kiest de natuur voor gas. Dat komt omdat het rendement van een verwarmingsketel op aardgas hoger ligt dat een verwarmingsketel op mazout, omdat de uitstoot van CO2 bij aardgas ongeveer 25% lager ligt en omdat bij mazoutketels ook zwavel en meer stikstofoxide (NOx) vrijkomt.

Laat je grondig adviseren bij de keuze van je verwarmingsketel

Is het keuzeprobleem tussen een verwarmingsketel op mazout of op aardgas daarmee van de baan? Neen. Wie er zeker van is dat de mazoutprijzen de komende vijftien jaar laag blijven, zal waarschijnlijk een nieuwe condenserende verwarmingsketel op mazout plaatsen. Maar wie daar niet zeker van is en wie ook rekening houdt met de belasting op het milieu, zal misschien eerder voor aardgas kiezen.

In elk geval, laat je uitgebreid en grondig adviseren alvorens te kiezen wel type verwarmingsketel je laat plaatsen. Want wie weet is het voor jou wel interessanter om je verwarmingsketel te combineren met een andere technologie, bijvoorbeeld een zonneboiler voor het opwarmen van je sanitair water.

KLIMA+ geeft objectief advies over keuze verwarmingsketel

Vraag daarom raad aan KLIMA+. KLIMA+ is niet gebonden aan een specifieke energiebron, aardgas of mazout, aan merken van verwarmingsketels of aan bepaalde technologieën. We analyseren uw huidige installatie en energieverbruik op een objectieve manier, houden rekening met je wensen en warmtebehoeften, en stellen u op basis daarvan de meeste energiezuinig oplossing of oplossingen voor.

Neem contact op met KLIMA+ voor advies, een afspraak of een offerte

Bron: De Tijd

Vergelijking verwarmingsketel op mazout met verwarmingsketel op aardgas

Naar het overzicht van alle tips.