Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Lees onze disclaimer voor mee informatie. Ik ga akkoord

Energietip #18: Technologische snufjes om energie te besparen in de badkamer

Tags: , , , .

Energietip #18: Technologische snufjes om energie te besparen in de badkamer

De badkamer is de afgelopen decennia geëvolueerd van een functionele ruimte naar een heuse leefruimte. Meer comfort betekent vaak echter ook meer energieverbruik. Producenten spelen in op de zoektocht naar manieren om elektriciteit en water te besparen. Welke snufjes bestaan er precies om energie te besparen in je badkamer?

Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop of spaardouchekop verbruikt tot 40% minder water dan een normale douchekop. Dat komt door de ingebouwde doorstroombegrenzer. Specialisten geven elk type douchekop een doorstroomklasse mee van Z tot D. Z is gelijk aan 4 tot 7 liter water per minuut en D is gelijk aan 17 tot 22 liter water per minuut.

De aankoopprijs voor een spaardouchekop van een A-merk schommelt rond de 25 euro. Met een waterbesparende douchekop kan je volgens sommige producenten gemiddeld tot 60 euro per jaar besparen.

Thermostatische mengkraan

Met een thermostatische mengkraan bespaar je op je verwarming. De thermostaatkraan komt uit de verwarmingssector maar wordt nu ook toegepast als waterkraan. Veel thermostaatkranen zijn tegenwoordig ook uitgerust met een temperatuurbegrenzer. Zo ben je 100% zeker dat je energie bespaart en dat je je niet verbrandt aan te heet water.

Omdat het verbruik van warm water van persoon tot persoon afhangt, is het moeilijk om een exact cijfer te plakken op hoeveel energie je bespaart met een thermostaatkraan. Specialisten gaan ervan uit dat een gemiddeld gezin 6% bespaart op de energiefactuur voor elke graad Celsius die ze minder verbruiken. 

Ledlampen

Je kan ook in de badkamer besparen op je verlichting. Door gloeilampen te vervangen door ledlampen kan een gemiddeld gezin tot wel 60 euro per jaar besparen. Weet dat er speciale ledlampen bestaan voor in de badkamer. Deze lampen hebben een goede IP-normering. IP duidt de beschermingsgraad en vochtbestendigheid van lampen en armaturen aan. Lampen met een IP65-waarde zijn volledig waterdicht, die met een IP44-waarde zijn spatwaterdicht.

Badkuipisolatie

Wie isolatie zegt, denkt spontaan aan de isolatie van muren en daken. Maar wist je dat je ook je badkuip kan isoleren? Badkuipisolatie is ideaal voor wie graag de tijd neemt voor een lekker lang en warm bad. In de praktijk zijn het vooral badkuipen uit kunststof en staal die geïsoleerd worden. Het gebruikte isolatiemateriaal is glas- of steenwol.

Een geïsoleerd bad werkt dan zoals een thermosfles die de warmte bijhoudt. Wie graag lang in bad ligt zal na verloop van tijd nauwelijks of geen extra warm water moeten toevoegen.

Water- en warmterecuperatie

In de meeste badkamers vloeit het gebruikte douche- of badwater gewoon weg in het rioleringsnet. Je kan echter het gebruikte water ‘een tweede leven’ geven door een recuperatiesysteem te installeren. Het water vloeit weg in een reservoir en kan nadien opnieuw gebruikt worden.

Daarnaast bestaat er ook een systeem dat het wegvloeiende warme water gebruikt om het koude water op te warmen. Je centrale verwarmingsketel moet zo minder verwarmen.

Bronnen
Lifebyessent.be
Zelfenergiebesparen.nl
Livios.be

Naar het overzicht van alle tips.