Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Lees onze disclaimer voor mee informatie. Ik ga akkoord

Nieuwsbericht KLIMA+

Stroom nergens zo duur als in België

Datum: Tags: , .

Stroom nergens zo duur als in België

Een doorsnee Belgisch gezin betaalt voor elektriciteit gemiddeld 0,28 Euro per kilowattuur. Dat is bijna 80 procent meer dan in andere Europese landen. België is zelfs duurder dan onze buurlanden: in Nederland betaal je 461 Euro minder per jaar en in Frankrijk is dat 411 Euro.

Hoe komt dat?

De basisprijs van de leveranciers ligt 25 procent hoger dan het Europese gemiddelde. De basisprijs is de prijs zonder taksen, heffingen en distributiekosten. Dat wil niet zeggen dat de leveranciers woekerwinsten boeken. De productiekost voor elektriciteit is immers hoog in ons land. Uiteindelijk gaat slechts een kwart van wat we betalen naar de producent/leverancier van de elektriciteit.

Het zijn vooral de hoge heffingen en de netkosten die we aan de netbeheerders zoals Elia betalen die de doorslag geven. Onze netkosten en heffingen zijn bij de hoogste in Europa. Volgens onderzoekscentrum EnergyVille komt dat omdat de regering enkele voordelen probeert te compenseren en te ‘verstoppen’ in de elektriciteitsprijs. Denk maar aan de groenestroomcertificaten en de openbare dienstverlening.

Opvallend: de heffingen op gas zijn lager waardoor ons land qua kostprijs in de Europese middenmoot valt.

Bron