Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Lees onze disclaimer voor mee informatie. Ik ga akkoord

Nieuwsbericht KLIMA+

Grieks eiland Tilos draait volledig op hernieuwbare energie

Datum: Tags: , , .

Grieks eiland Tilos draait volledig op hernieuwbare energie

Een idee voor volgende zomer? Het Griekse eiland Tilos is het eerste mediterrane eiland dat zijn elektriciteit volledig uit hernieuwbare energiebronnen haalt. Ze doet dat met een energiesysteem bestaande uit batterijen die energie uit windturbines en zonnepanelen opslaan.

Op Tilos wonen vierhonderd mensen maar tijdens de zomermaanden komen daar ruim drieduizend toeristen bij. Het eiland kampte al langer met bevoorradingsproblemen (14 uur varen van het vasteland) en een verouderde energie-infrastructuur. Beide problemen legden druk op het toerisme, de belangrijkste inkomstenbron van het eiland. Met deze eigen energieproductie kan het eiland echter volledig zelfstandig functioneren.

De totale investering van dit project kostte 13,7 miljoen Euro maar Tilos kon wel rekenen op 11 miljoen euro Europese subsidie. De Europese Commissie ziet dit als een pilootproject voor andere geïsoleerde locaties in Europa.

Bron